Hory

Velehajk na Retezat 2023

23. 04. 2024  

Už tomu bude pár let, co jsem začal pomejšlet o výpadu na rumunskej Retezat. Tak dlouho jsem špekuloval nad mapou a jízdními řády, až se z toho nakonec vyklubal smělej plán na pozdní podzim… kompletní přechod třech pohoří… Cernei – Godeanu – Retezat!

Na tejden uprostřed léta jsme se Svobym plánovali, že se zas po dlouhý době podíváme do švýcarskejch Alp a vydrápem se na nějakou tu špici či horn. Jak už to tak ale občas bejvá, počasí nám do toho hodilo vidle. A teda pořádný! Lejt mělo nejen ve Švajcu, ale snad v celejch Alpách… Julky a Tatry nevyjímaje. Narychlo jsme koumali nad nějakým dalším možným náhradním plánem… a v tom mě osvítilo. Mrknu na rumunský počasí a ejhle… až na jeden lehkej deštík vcelku paráda. Svób samo lobuje za Albánce, ale Rumuni jsou přecejen blíž… rozhodnuto, jedem! Károu do Budapešti a pak už to bude pohodlně po železnici… tam přímák, zpět s jedním navazujícím přestupem… dokonalý :o)

Našlapali jsme suma sumárum cca 128 km s převýšením 6890/6700 m. Bylo sice trochu našponovaný, zvládnout to za těch pět dní, ale díky pohádkovýmu počasí to klaplo na jedničku s dvěma hvězdičkama**  Však dej F11 a mrkni :o)

Radko, Svoby       (31.7.-5.8. 2023)

, , , ,


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.