Hory

T10 2023

19. 05. 2024  

Traduje se, že v Tatrách je deset štítů či věží, který dosahujou nebo převyšují výšku 2.600 m. Vylézt všechny na jeden zátah je celkem solidní počin. O našem smělým pokusu ze začátku září pojednává tenhle skromnej fotoreport.

Bezesporu začínám fotrovatět a trávit čím dál víc času v houpacím křesle, avšak po přečtení motivačního článku u Větroplacha se ve mne rázem probudila horská šelma lačná po zajímavý kořisti. A tak když v pátek 1. září vystupuje v Třinci hromada lidí v kompresních fuseklích a se zatejpovanejma kolenama vstříc svým výzvám na B7, my sedíme v odpoledním vlaku vesele dál… nás čeká soukromá a poněkud komorní T10 :o)

Otázku parťáka jsem měl vyřešenou hned… Štek… borec, co stál na bedně třebas na LH24 či na Ještěd 24, kde naběhal za den asi 3x víc, než nás mělo čekat tady. Taky už jsme společně většinu trasy kdysi proskotačili… Pyšný štíty v zimě, Ľadový taktéž a Martínkou na Gerlach jsme onehdá prolítli jako vítr… velkou neznámou tak pro nás zůstává především úsek mezi Lomničákem a Bachledovou štrbinou před Pyšným… snad to půjde! Štek se svou nominací nadšeně souhlasil, což znamenalo, že budu mít schopnýho tahouna a brzdou budu nejspíš já! Zdaleka mi nešlo o to, snažit se překonat čas našich motivátorů… od toho tu ostatně máme jiný střelce… mě by jen stačilo, kdybychom ty všechny kóty zmákli v jednom dni. Vždyť sezením v křesle se toho taky moc nenatrénuje a ten 5-i denní výpad do Rumunska měsíc před akcí beru spíš jako rozhejbání ztuhlejch kostí :o)  Opět tak spoléhám na nějakou tu svalovou paměť, vůli a především hlavu… vždyť o tý je to přece především!

V den odjezdu se probouzím a není mi vůbec nejlíp… no potěš koště! V průběhu dne se to vůbec nelepší, ale rušit tenhle vysněnej podnik rozhodně nechci, i když předpověď taky není zrovna optimistická… ach jo :o(  Vše tedy pokračuje dle původního plánu. V sobotu brzo ráno vstáváme již na Hrebienku, jsem jak praštěnej pytlem, slabo, těžký nohy… venku poprchává, v průběhu dne má několikrát zachcat… přemejšlíme, že to vzdáme! Nakonec se hecnem s tím, že když už jsme tady, zkusíme to a uvidíme, jak se vše vyvrbí… třebas aspoň jen omrknem ten úsek za Lomničákem… a když bude všechno špatně, splužíme to nějak dolů a šmitec. Oukej, tak jdem…

Radko, Štek       (2.9. 2023)

, , , ,


5 x to už někdo okomentoval

  1. avatar Tichac napsal:

    ŠteK: Mnoo, hele… tohle mě vůbec neláká… nevidím v tom pro mě žádnej smysl! Nehledě na to, že i kdybych se zúčastnit chtěl, nesplňuju požadavky organizátorů a nejspíš bych neprošel jejich sítem :o)
    Svób: Za inspiraci děkuj Větroplachovi… bez něj by mě to asi nenapadlo! A jinak si myslím, že už velkej seš… tak šup, šup :o)

  2. avatar Svoby napsal:

    Až budu velký kluk, tak to dám taky! Díky za inspiraci kluci.

  3. avatar ŠteK napsal:

    Shaním partáka pro tuto akci:

    https://www.monterosaskymarathon.com/monte-rosa-skymarathon-2024/?lang=en
    Šel by jsi do toho? :-)

  4. avatar ŠteK napsal:

    Pěkný fotoreport a super fotky..

  5. avatar Tichac napsal:

    Jen doplním… cestou jsme kromě Malého Pyšného štítu (2.590 m) vyzobli i Veľkou Litvorovou vežu (2.581 m), takže na akci by se dalo pohlížet i jako „12 nejvyšších tatranských štítů/věží v jednom dni„!
    Lidská vůle je mocná zbraň…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.