Cestování

Skotsko 2002 part II.

10. 06. 2002  

Scotland, to je nádherná příroda, stovky kopců “bens”, stovky krásných jezer “lochs“ a miliony ovcí. Prázdniny tady nejsou holidej, ale “haledy“, okej není okej, ale “ochaj“ a angličani nejsou englishmen, ale “bastards“. Skotsko to jsou také velice osobití obyvatelé, to vám určitě neunikne.

Tak například nás vzal stopem týpek z Aberdeenu, že prý jede za kámošem do Dundee a aby nebylo pochyb odkud pochází, měl přes celé předloktí kérku chlapíka v džínách a triku a pod tím krásně do půlkuhu nápis ABERDEEN, podle mého mu ji spíchnul právě ten kámoš ve třinácti za školou. Nebo naše paní domácí, ta zase měla na čele vytetovaný křížek, proč ne?!

Ale teď už k našemu cestování, stop jsme zavrhli hned na začátku, jednak jsme byli tři a jednak náš plán, objet celé severní a západní pobřeží plus ostrov Skye za deset dní, by zkrátka stopem nebyl možný, proto jsme si půjčili auto. Třídveřák Ford Fiesta 1,3 16V(skvělé auto, které bez problémů jede 120 mph) s CD přehrávačem (to byla naše podmínka v půjčovně)! Dokonce ani obsluha neměla ponětí, jestli tohle auto CD má, my jsme to věděli přesně, už ho měli půjčené naši kamarádi viz „očima Přemka Podlahy“. Půjčovné nás vyšlo asi na 125 liber, ujeli jsme něco kolem 2000 km při prům. spotřebě 6 litrů, náklady si spočítejte sami.

Vyrazili jsme z Dundee do Inverness (brány skotské vysočiny), cestou jsme se zastavili na prohlídku Highland Wildlife Parku, kde jsme byli asi na tři metry od bizona, sice z auta, ale přece. Bylo tam toho k vidění spoustu, mj. vlci, sobi, různí ptáci apod. …určitě tento park stojí za návštěvu. Před Inverness jsme to vzali kolem Loch Ness, protože kdo nebyl u Loch Ness nebyl ve Skotsku! I když nutno přiznat, že Loch Ness zdaleka nepatří k nejkrásnějším místům ve Skostku, zajímavý je snad jeden přítok jezera, který tvoří docela vysoký vodopád. Byl už večer, našli jsme si místečko pro stan u malého jezera poblíž nejspodnějšího cípu Loch Ness, trochu Cideru, možná nějaký ten plech a spát. Druhý den jsme po druhém břehu Loch Ness jeli na sever kolem Urquhart castle do Inverness, dále přes dva zálivy za Inverness směrem na Tain. Z Tain směrem na Lairg, kolem Fals of Shin, určitě nevynechávejte zastávky u vodopádů, hradů, různých vyhlídek a historických zajímavostí, které jsou v mapě dobře značeny, doporučuju AA 2002 Road Atlas Great Britain and Ireland za 2 libry. Už tady zjistíte, že zde ubývá civilizace, zužují se cesty, přibývá ovcí a krav, nádherných kopců a vám nezbývá nic jiného než se kochat a kochat a zastavovat a fotit. Dorazili jsme k severnímu pobřeží do oblasti Kyle of Tongue. Utábořili jsme se u Loch Hope pod Ben Hope, nádherný večer s pivečkem, západ slunce ozářil celou horu i vodu jezera do ruda, prostě paráda. Další den jsme projeli kolem Loch Eriboll, kde za 2. světové války kotvilo několik německých ponorek, koukli jsme do Smoo Cave. Celé severozápadní pobřeží je nezapomenutelné, překvapí i množství písečných pláží, snad jen teplota moře, která se hrozivě blíží nule, odradí od delšího pobytu, bez neoprénu na koupání rovnou můžete zapomenout, jestli nejste blázen a nebo tuleň. Pokračujeme dále, lemujeme západní pobřeží, pomalu ale jistě se vracíme do civilizace. Určitě se stavte k majáku na Point of Stoer, nádherné místo se stojatým kamenem Old Man of Stoer.

Jedeme dál na jih kolem Summer Isles a stavíme stan na konci cesty naproti Horse Island. Po ránu jedeme dál, pokud to jde kopírujeme břeh, přece jen našince moře zvláštním způsobem přitahuje. Přijíždíme do Kyle of Lochalsh, plni očekávání se těšíme na ostrov Skye. Hodně lidí, kteří tady byli před náma, vyprávělo, že je to překrásné místo, že to jsme ještě neviděli a blablabla. Asi teď pár lidí zklamu, ale jak jsme se já, Hrnec a Barča potom shodli, kdo byl na severu Skotska, toho asi ostrov Skye moc nenadchne. Určitě Skye ze své cesty nevynechávejte, jen kdo chce podniknout podobný “trip“ jako my, vezměte to opačným směrem, nejdříve Skye a potom nahoru na sever! Ze Skye budete mít větší zážitek a sever si užijete stejně. Na Skye je spousta míst, která stojí za navštívení. Pěkný je výšlap a výhled od Old Man of Storr, dále na sever Kilt Rock Waterfall a určitě Skye Museum of Island Life. Na ostrově Skye je toho ješte hodně k vidění a jestli si vyberete pro cestování jeden ze tří měsíců v roce (tj. červen, červenec a srpen), kdy je relativně pěkné počasí, taky je tu hodně “midgies“. Bylo jich tolik, že nás donutili, ze dvou nocí strávených na ostrově, dvě noci přečkat v autě. Kdo nezažil neuvěří, kdo zažil souhlasí. Jsou to mrchy ze všech mrch nejhorší, kde se hrabou naši zlatí čeští komáři, ty potvory vám vlezou všude, je jich tolik, že se před nimi neschováte, jedině do pořádně utěsněného, uzavřeného prostoru, auto, dům, hotel apod. Stan ani kouř a oheň nepomáhá, i různé repelenty se míjejí účinkem, pomůže jen silný vítr, ale jedině tak silný, že vám odfoukne stan, takže opět zbývá jen auto, dům, hotel atd. Proto chcete-li mít klidnou noc a vyspat se, poohlédněte se po ubytování typu B&B (bad and breakfast) za cca 15 až 25 liber. Pří cestě na nebo z ostrova Skye nezapomeňte navštívit Eilean Donan Castle, útulný malý hrad se zajímavou historií.

Trochu to zkrátím beztak se to už nikomu nechce číst. Jeli jsme dál na jih do Fort William, odtud jsme si vyskočili na nejvyšší horu celé Británie, Ben Nevis (1.343 m). Už jsem tam byl podruhé, předtím jsem tam spolu s autorem článku “očima Přemka Podlahy” dokonce přespali na vrcholu. Ani tentokrát jsem stejně nic neviděl, byla hrozná mlha, holt divoké Skotsko. Pokračujeme dolů přes oblast Ben Nevis and Glen Coe, tam si určitě taky zajeďte, do města Oban. Nedaleko Obanu u jezera Loch Creran najdete Sea Life Center, kde si můžete pohladit žraloky a rejnoky, uvidíte mnoho zajímavých živočichů a třeba i krmení tuleňů. Poslední noc jsme strávili u jezera Loch Lomond a potom už zpátky do Dundee. Určitě se zastavte v přístavních městech, je jich ve Skotsku spousty a každé je něčím zajímavé, např. Oban, Ullapool, Unapool, Mallaig, ale taky St. Andrews, Arboath, Aberdeen, Edinburgh (nádherné město), Glasgow, Stirling, kde je National Wallace Monument, jestli vám nic neříká jméno William Wallace (1267-1305) tak si vzpomeňte na film Brave Heart (Statečné srdce).
Přeji příjemné zážitky a skvělou dovolenou.

Kamil, Hrnec, Barča    (květen  2002)


První, úplně první...!!! :-D

  1. avatar Tichac napsal:

    Že vy jste tam byli v ňákým lochu :o)))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.