Hory

Jasper 2008

16. 10. 2008  

Canada > Alberta > Jasper National Park > Mt. Edith Cavell (3.363 m)

Po Ticháčově intervenci  jsem sesmolil pár řádků z mého prvního výletu mimo Edmonton.

V půlce října jsme si s Tonym půjčili auto a s vizí příjemného víkendu někde v horách jsme vyrazili. Pro zajímavost, auto půjčíte  nejlevněji od 65 CAD na tři dny. Benzín v září 2008 stál 1,2 CAD za litr! Po vydatném obědě jsme po Yellowhead Highway vyjeli směr Edson-Hinton-Jasper. V každém městečku jsem si musel dát kafe, neb předešlý den se protáhl do ranních hodin a držet rychlost na 110km/hod na uplně výborné, rovné a přehledné dálnici bylo obtížné. Celá cesta je velká rovina, prostě bush. Trasa byla kolem 400km a nám trvala něco kolem 6 hodin, ale to i s pauzou na  nákup jídla v Edson. Když chcete ušetřit 10Cad na osobu za vjezd do Národního parku, tak použijte východoevropskou fintu a výběrčím řekněte, že projíždíte do Prince George v British Colombia. Do hostelu jsme přijeli za tmy. Přijemný srub s přilehlými chatkami. Noc mě stála 24CAD.  Druhý den mám v plánu spát ve stanu. Pivo, večeře, spánek…!
Při snídani si nechám doporučit trasu od hosteliéra. Balíme a vyrážíme. Tony má v plánu jen menší výlety na kole s návraty do hostelu. Já plánuji trek s možností zdolání nějakého kopce a přespání ve stanu. Společně ještě navštívíme pěkné vodopády Athabasca falls, ale díky hromadě turistů rychle mizíme. Opouštíme auto společně. Tony jde ještě  mojí cestou asi hodinu a dává mi rady ohledně medvědů. Oni totiž ty potvory zrovna v období, kdy jsem tam byl, nabírají tuk na zimní spánek, tak sežerou prakticky cokoli, dokonce i mě :o)  Krajina je okouzlující. Měl jsem to štěstí a chytnul jsem krásné počasí. Prostě podzim jak od malíře. Paráda. Vydal jsem se směr Outposte lake. Trasa nebyla nijak náročná, na převýšení jemný trek mezi potůčky a jezírkami. K cíli jsem dorazil celkem pozdě. Cestou jsem nepotkal nikoho. Až u Outposte lake u srubu byli nějací lidé. Začal jsem se vracet po stejné trase k tábořišti, kde byly háky na zavěšení jídla, jako ochrana proti medvědům! Dorazil jsem za tmy. 35Km v nohách. Stan, jídlo, spánek…!
Ráno klasika a vyrážím. Vstával jsem podle budíku, tak se teprve rozednívalo.  Ještě asi dvě hoďky se vracím k odbočce Mt. Edith Cavell. Po cestě potkávám nejrůznější zvěř. Odbočka byla nenápadná. Ono celé turistické značení je minimalistické nebo žádné. Nástup byl nekonečný.  Dlouhá mírná cestička lesem.  Tři hodiny mi trvalo, než jsem se dostal nad lesy k výhledům. Opět nepotkávám nikoho. Konečně vidím svůj cíl. V kameništi se ztratila stezka, tak jsem si to dal levou stranou nahoru. Celkem makačka po velkých kamenech.  Nad sedlem k vrcholu jsem se rozhodl nepokračovat. Málo času, chybějící vybavení a hlavně bez parťáka! Bylo dost důvodů to otočit. Dolů slézám žlábkem. Místy to bylo zajímavé, ale nic exponovaného. Pod nástupem nasazuji drtivé tempo k autu, neb už jsem  měl 5ti hodinové zpoždění. V půlce cesty k autu nachazím čerstvé medvědí hovno, tak navíc k poklusu nasazuji zpěv a hlasitou samomluvu. Zase jsem po ceste nepotkal nikoho. K autu přicházím s 8i hodinovým zpožděním a 60km v nohách. Tonyho nacházím v hostelu relativně v klidu. Čekal jsem, že bude víc naštvaný, ale byl vpoho!

Po cestě do Edmontonu neudržím nohu na plynu a jedu přes 140km/hod. Samozřejmě mě staví Sheriff. V Národním parku je max 80km/hod. Po stupidních výmluvách, že jsem student z východní Evropy a především můj hrozný akcent ho donutil mávnout rukou a nechal nás jet. Pokuta by byla přes 300CAD. Po cestě ještě málem srazím hyenu. Dojíždíme do Edmontonu kolem 2 a.m.!  Už se teším na další výpad do divočiny…

Adek    (12.9.-14.9. 2008)

,


6 x to už někdo okomentoval

  1. avatar Tichac napsal:

    ?Kepasá?
    Už ani kamarádům nerozumím :o(
    Se všeci pomátli asi :o)
    Salám a lůj cum!!!

  2. avatar Chrenko napsal:

    que a vosotros no doler pulpejo :-)nosotros vamos dormire

  3. avatar Daada & Peetja napsal:

    Hola amigos y amigas!

    Que tal? Que hora es, don Camilo? ;) Vamos a cenar en una restaurante de montanero de Tatra ;)

    Gruss ihnen!

    Dadjula a Petjula / pomotanjula

  4. avatar Chrenko napsal:

    2 tichac: ze tady bude nekdo okraden o prava! jeste jednou, ty ty ty

  5. avatar Tichac napsal:

    Si borec,
    odvaha ti fakt nechybí…brum, brum!!!

  6. avatar Chrenko napsal:

    Helou Gretzky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.