Cestování,Hory

Jambo Kilimanjaro 2011

20. 03. 2011  

Jambo lidi! Jambo Kili!  Taky jste tady mohli klidně číst Aloha Aconcagua, protože tahle o víc jak kilometr vyšší hrouda byla původně v plánu a cesta k ní byla na spadnutí, ale my jsme se na poslední chvíli naštěstí trochu zamysleli a pokorně ji přenechali připravenějším :o)  No a jako takovou malou náhradu jsme vybrali Kilimanjaro! Hora jako hora… a do 7 summits se to taky počítá, ne :o))  Na Klondyke jsme do toho uvrtali eště Valachy a za měsíc se jelo!

Celá naše cesta po Africe je rozdělena do tří reportů: Kilimanjaro, Safari a Zanzibar! Přikládám pár ubohých poznámek z deníčku, snad budou někomu k užitku :o)

*čtvrtek 27.1.* Vyrazili jsme včera, 2 hoďky před půlnocí. Chumelec a mlha z Rákosníčka! Pomalu přes kluziště do Valmezu, kde vyzvednem tříhlavýho draka. Pak tradá na Vídeň. Po 3:00 jsme tam. Letí to cca v 10:00. Vyvalíme se na podlaze a dáme waiting! Nekonečnej vajtink!! Letí to přesně… holt Turci :o)  Bufet nadstandartní, super hudba!! Za dvě hoďky v Istanbulu. Je 13:00 (posun +1h). Zas čekačka :o(  Double Efes s oříškama… oči už řežou jako Schumi zatáčky! V 18:45 odlet směr Nairobi. Požitkářský turecký deja-vu! Krásně se natáhnem v poloprázdným Airbusu.
*pátek 28.1.* Ve 2:20 přistáváme (další posun +1h). Vypisování šílenejch formulářů… kupujem vízum, měníme prachy a už se na nás sypou kobylky. Hakuna matata! Kupujem bus do Arushy (8:10 – 14:10). Místy dobrej tankodrom :o) Proklimbám to na hranice. Vyplnění vstupních a výstupních formiček, vízum do Tanzánie a jsme tam! Objedem si Mt.Meru a bus nás vyplivne v Arushi. Hned šup do hotelu, kde děláme velkej byznys a dohadujem cenu na Marangu route na 5dní! Obsadíme pokoje, malá očista a následuje prohlídka města. David-Bushman nás provede skoro celým městem. Pak konečně jídelna, kde dáme žvanec… houževnatý maso, klobás, hranolky a rejži s čili vomajdou. I s pivem za cca 50,- Kč! Zpátky na hotel, ještě pár Serengeti, rozeslat hromadnej mejl a spát.
*sobota 29.1.* Budíček v 7:00, snídaně a přebalujem. Něco necháme v úschovně hotelu a v 8:30 už jedem směr Kili. V 11:30 jsme u brány (cca 1.880 m). Nosiči si nabalujou náklady, naše bágly dávaj na kebule a ve 12:20 vyrážíme. Eukalyptovej lesík, upravenej prašnej chodník a Issa pořád huláká ‚pole pole‘! Vřesovej lesík, stoupáme a v 15:40 jsme u Mandara hut (cca 2.700 m). Ubytovačka v kutlochu s pěti poschoďovkama. Před chatkou se pasou opice! Malá předvečeře… popcorn a kafe, čokoláda, čaj. Do půl hoďky pak večeře… polívka a výtečnej brambor s masem v zeleninový omáčce + salát. Bylo toho fest a dóóst dobrý! Je tu ještě 6 Čechů, 4 Slováci, nějací Íránci, malí z Hong-Kongu a mnoho jinejch. Téma dne: proč máme tolik těch nosičů?! Večer ještě klábosíme na verandě a ve 21:00 jdem na pryčny.
*neděle 30.1.* Ve 4:00 jdu čůrat… měsíc v kolíbce a z džungle zní zvířecí rock’n’roll… rychle zpátky do spacáku :o)  Už neusnu! Po 6:00 vstáváme, přebalujem a kolem 7:30 na snídani. Ovesná kaše, pak vaječinka a párek s toustem. Hlavní gajd Hussein nám doplňuje vodu a v 8:20 vyrážíme. Malá odbočka ke kráteru Maundi (nic moc) a pak už v karavaně nosičů a ostatních tůristů. Občas zastavujem, pijem vodu a běžným tempem jsme ve 13:00 na Horombo hut (cca 3.720 m)! S Buddym eště popojdem necelejch 100 výškovejch, kde si zabahním sandál tak, že raději sejdu zpátky k chatce. Buddy pokračuje až na Zebru. Kupujem pár piv a před 16:00 jdem na popcorn s oříškama a kakaíčko! Venku poprchává. Kolem 18:00 je večeře. Je toho hodně a zase delikátní! Pak chvíli klábosíme u čaje s Husseinem a přesun na chatku. Pod námi je vidět svítící Moshi. Zdravotní kalíšek a zalehnout!
*pondělí 31.1.* Vstáváme před 7:00. Jak je zvykem u našich zabržděnejch nosičů, zas čekáme na všechno! Konečně se v 8:15 objeví Augustin a se svým připitomělým úsměvem a pozdravem ‚karibu‘ sází první chod na stůl… zase kaše, pak zas kus vaječiny a páreček. V 8:55 vycházíme… na pohodu! Kolem 12:00 trochu sněží. Ve 12:45 jsme na Kibo hut (cca 4.750 m). Ubytovačka… tentokrát v pokoji pro 10 lidí. Je tu s náma Anglán a Irka. Přebalujem na útok, pak sedíme venku u pivka a čaje. Domlouváme večeři na trochu dřív, ať se ještě trochu prospíme! V únoru chceme vyrazit na vrchol :o)  Před 16:00 večeříme kousek kuřete a výborný hranolky se zeleninou. Půl hoďky nato jdeme zalehnout! Budíček máme na 23:20. V 17:25 jdu na záchod… venku je bílo a pořád sněží!!! V 19:30 jdu znova… zrovna odvážej na kárce jednu kuckající slečnu! Venku se vyjasnilo, všude bílo. Nemůžu usnout! Vůbec nespím!!! Před 23:20 vstáváme. Dáme čaj, keksy a polívku.
*úterý 1.2.* SUMMIT DAY – Vycházíme v 00:15. Jde s náma Hussen, asistent Issa a ještě jeden pohůnek, co nese čaj. Celou dobu je to cik-cak nahoru po jemně zasněženým suťovisku. Ze začátku to jde poměrně dobře, pak už je to boj! Vaškovi omrzaj palce na nohou, tak mu je několikrát masíruju a i ostatní vypadaj strhaně :o)  Nakonec to nějak doklepem na Gilman’s point (5.681 m), kde dáme čaj a trochu si odpočinem. Nikdo to nevzdává, a tak za chvíli pokračujem na vrchol Svobody! I když to je ze začátku spíš takovej traverz, dává nám dechově pěkně zabrat :o)  V 6:45 jsem s Vaškem a Husseinem na vrcholu Uhuru peak (5.895 m), nejvyšším bodu Afriky!!! Lidí je tu dost, na foto s cedulí se stojí fronta! Ostatní dorazí tak za 15minut. Cestou byl parádní východ slunce a neskutečný výhledy na ledovce! V 7:15 jdeme dolů. Je asi -12 stupňů, naštěstí moc nefouká. Při každým focení šíleně omrzaj prsty!!! Na Gilmansu dáme malou pauzu, pak to nějak protrpíme dolů a v 9:15 jsme zpátky na Kibo hut! Slunce šíleně paří… sestup mi dal neskutečně zabrat!!! Hlava se mi začne motat až na chatě… asi z toho pařáku :o(  V 11:30 dáme oběd… jako dycky výbornej. Pak se balíme a jdem přes ‚Zebra rocks‘ na Horombo hut. Všechny chatky bohužel obsazený, tak dostanem palandy nad jídelnou, kde je už nasáčkovanej zájezd rákosníků… ó dío! Koupíme piva a jdem na předvečeřní popcorn. Pak véča a posedávání na terásce. Je tu zájezd Britů, teplákovejch Rusů, dál hluční Poláci a další havěť :o)  Po 19:00 jdem do podkroví chrnět.
*středa 2.2.* Už kolem 4:00 začínaj Korejci krámovat!! Nějak se mi zázrakem ještě podaří na 2hoďky usnout… pak už to tam vypadá jako na tržišti… magoři! Dáme snídani a v 8:30 vyrážíme dolů. Pár krátkejch zastávek. Nahoru jdou davy! V 10:45 jsem na Mandara hut. Ve 12:30 u brány… jedem pecky!! Kupujem pohledy a známky. Dáme Husseinovi tipy pro nosiče a jedem do Arushi. Náš hotel je plnej, tak nás vezou do druhýho… luxus!!! S bossem Abrahamem dohodnem safari na 5 dní a jdu se s Buddym projít po městě. V marketu koupíme lahve vína, ochranka nám je po krátký maturitě s vývrtkou otevře a my se jdem bloumat nočním tržištěm… pecka! Eště zajedem taxíkem pár bloků na pouliční jídlo a zpátky na hotel. S Valachama ještě řádíme až do 1:30 a pak konečně pod moskytiéru… výstup byl řádně oslavenej :o))

Radko, Péťa, Jesus, Papá, Vašek     (27.1.-2.2. 2011)

, , ,


28 x to už někdo okomentoval

  1. avatar chrenko napsal:

    2 krutomil: nu jak myslis, ale v kozichu se ti bude jezdit blbe!

  2. avatar Tichac napsal:

    Chreno: No tak to asi pojedu bez trikotu a ty seš namydlenej :o))
    Pit: Jak 80?! S náma se jezdí jenom na 100péro :o))
    RoBby: Je!!!

  3. avatar RoBby napsal:

    Čaute krysy, 1. 5. je v Hornickém muzeu na Landeku koncert Michala Davida a Visacího zámku!!! Není to šílené??? Jdete???

  4. avatar Pit napsal:

    Toz Radko, na 80% to tez pojedu okostovat :)…

  5. avatar Chrenko napsal:

    dik za eminema
    jak snad?! ja povazuju za naprosto zbytecne o sve ucasti vas usvedcovat emaily tak ted si to muzes odskrnout do sveho denicku krutomile. natrhnu ti trikot na lavce :-D

  6. avatar Tichac napsal:

    Hééj EMInem, nezlob v tenhle sváteční den, jinak nebude čokoládka :o))

    ALL: Co Rychleby pardálové?! Zatím jedu já a Robby, snad Chrenko, TomS… jinak zatím žádný reakce :o((

  7. avatar Tichac napsal:

    Jojo Aleši, úplně stejný jako ta naše Lysá… akorát nám tam chyběl ten vyhřátej Šantán s vychlazeným pivem… to by tam hoši tvrdli eště teď :o)))

  8. avatar čumpelík napsal:

    Gratuluji Radku, krásný výlet, skoro jako Lysá Hora …. :-) Zdraví Tě Aleš.

  9. avatar Tichac napsal:

    …ale nechyběl Ivane… tvoje super triko LowellPro Comfort Plus Deadpoxk Label tam bylo s náma!!
    Mailem ti pošlu číslo účtu… chci tyntylión za reklamu :o))

  10. avatar Lowellpro napsal:

    Moc krásný výlet a fotky perfektní! škoda ,že jsem chyběl, jste borci Ticháčku !!!

  11. avatar Tichac napsal:

    Adek: Bejt na mě, tak to tam je hned, ale čekám neskutečně dlouho na další fotky od Buddyho… takže si kup rovnou leštidlo na pleš :o))

  12. avatar adek napsal:

    kdo je u tebe plantaznik? ty papriko. kdy mame cekat pokracovani. ja jen jestli si mam koupit barvu na sediny:)

  13. avatar Luma napsal:

    já se z tebe poseru, moc pěkné, fotky opět nádhera, drž se, čus luma

  14. avatar Tichac napsal:

    Diky, diky, diky všem… doufám, že si užíváte jara, co sem Vám tu dovlek‘ :o)
    A já nemít ten svátek, tak se to tu ani nehne, co?! Plantážníci… :o))

  15. avatar TomTom napsal:

    Dekuji vsem blahoprejicim k Radkovym jmeninam, kdo posilali sms. Podarilo se Vam ho zpomalit a neutralizovat. Diky moc. Tomas

  16. avatar TomS napsal:

    Radko, tak vsecko nejlepsi typku :o)

  17. avatar Bisi napsal:

    Vše nejlepší radku,Kilimanjaro už máš v zadku.Parádá,pěkné pictures:-)

  18. avatar Chrenko napsal:

    byl jeden krtek jmenoval se radek!!!
    hej hola hej hej hej porad krtku nebrblej!
    vse nejlepsi kamo, skvela prace – pekny svatek :-D

  19. avatar lalumbulalula napsal:

    Radek!Radek!!Radek!!!Všechno nejlepší!!!

  20. avatar adek napsal:

    vse nej. poxk te provazej

  21. avatar RoBby napsal:

    Masoplex. Kdo má svátek dnes? Burizon? Silvestr? Terminátor? Eskalátor? Ne! Přece Radko! Tak mu přeji Jaro. To není hovno.

  22. avatar adek napsal:

    stylova prochazka. jen toho kysliku ubyvalo s pribyvajicimi kilometry vid

  23. avatar chrenko napsal:

    tys nepochopil vyznam velkych gest: dosly slova :-)

  24. avatar Tichac napsal:

    Chrenko: Zas ‚skvela prace hosi‘?! Kámo, vymysli už něco originálnějšího :o))
    PSB: Koukám, že máš o mě přehled… no jó Velkej Vezír je Velkej Vezír :o))
    Pit: Nemám, ale klidně ji mohly mít… ty boty vydržely peklo!! A za tu fotku ještě čekám pořádnej világoš, to se neboj :o))

  25. avatar Pit napsal:

    No páánečku… luxusni :o))))
    Ticháči, že ty máš na ty tvé Scarpy doživotní záruku!!!! Jo a foto 50 asi byla pro někoho překvapení co? :))))

  26. avatar Slámič napsal:

    MARAS…Už Ti chybí jen Austrálie a Antarktida…:-)

  27. avatar chrenko napsal:

    zvireci rocknroll :-D skvela praci hosi!!!

  28. avatar Tichac napsal:

    A máte to tady, nedočkavci!
    Je to trochu horkou jehlou, tak to berte s rezervou :o))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.