Hory

Babí hora & Pilsko 2011

23. 05. 2011  

V dalším díle našeho oblíbeného seriálu ‚Pes – přítel člověka‘ se podíváme, kterak pořádně vyvenčit domácího psíka, tzv.gaučáka! Bohužel se nenašel nikdo, ochotný zapůjčit svou vyfintěnou čivavu na dva dny do terénu, a tak Vám zde venčení předvedou naši inventární figuranti… pan TomTom a jeho nohsled Duppi :o)  Pro řádné provětrání psíkových plic jsme vybrali lokalitu Oravských Beskyd. Přechod po slovensko-polské hranici z Babí hory na Pilsko by měl pro naši estrádu bohatě postačovat :o)

Vyjíždíme v pondělí po 5 ráno. Cestou se rozhodnem jet přes Polsko. Přejezd hranic Novoť-Ujsoly, pak přes Námestovo do Oravskej Polhory, kde parknem auťák a venčení začíná! Jako dokumentarista a regulovčik tohodle ansámblu jsem byl po dlouhém a těsném losování vybrán já, slovutný Radko, a tak jsem byl nucen mimojiné zařídit i vpravdě jarní počasí, které si oba figuranti celé dva dny náležitě pochvalovali. Duppi dostal snídani a cca v 8:30 jsme vyšli, na pohodu! Babí hora vypadala celkem vzdáleně a čekalo nás přes kilometr převýšení. U chaty ‚Slaná voda‘ bylo na vrchol značeno ještě 3:40 hod! Pokoušeli jsme se aspoň kousek popojet odstaveným pick-upem, ale Tomovi se ho nepodařilo nastartovat… tak zas po svejch :o(  Celkem to odsejpá, slunko pere a my postupně sundáváme svršky. Po hoďce a půl začíná sníh a my už máme vrchol nadohled. Ještě nám ale bezmála jednou tolik trvá, než ho dobijem! Cesta vede mezi stromky obalenými sněhem, obloha modrá s bílými obláčky, sonnenschein furt a pohled do zelenýho údolí pod náma je kouzelnej… jedním slovem sakra pohádková konstelace :o)  Jsme nadšeni a v tomhle stavu přicházíme na Babka peak (1.723 m), kde jsou samý tyčky, značky, patníky a jiný bebechy. Hlavně je tu ale parádní kamenná zídka, která nám vnukne geniální nápad… TKBéčko bez debat hír!! A taky se domlouváme na SNB tripu, páč mezi těma stromečkama to bude extáze… hmm, celkem akční věta :o)  Ale to všechno až příští sezónu… si holt počkáme. No nic, konec plánů, vracíme se do akce… Duppi to tu všechno označkoval, i papeže, takže můžeme jít dál. Teď už po hraničním hřebenu! Opět úchvatný výhledy, tentokrát na polskou stranu. Sejdem do sedla, vyjdem na Malou Babí horu (1.515 m) a pak už sestoupíme do zalesněný části, kudy se hranice až na vyjímky potáhne pořád. Dneska chceme dojít až na celnici Oravská Polhora-Korbielów, kam je to eště něco kolem 7 hodin treku! Cestou mě začíná celkem slušně bolet levá achilovka. Nechápu z čeho, ale místama je to fakt dost a já začínám pochybovat, že budu moct vůbec pokračovat! Přecejen v tom páníčka s psíkem nenechám, a tak to kousnu a jdu dál. Cestou se nám podaří dobít severní pól… sem nevěděl, že je na Slovensku… bych se přivoblíknul :o)  No a pak se nám zadaří ještě trochu sejít z hranice a zbloudit. Než jsme to zjistili a chybu napravili, uběhla hodina, kterou jsme tak ztratili z našeho našponovaného časového rozpočtu :o(  Kolem 18:15 se začlo stmívat. Půl hoďky jsme ještě klopýtali po tmě, než jsme došli na Martošu, odkud bylo do cíle 1:35 hod… to už nebylo moc! Když jsme ale o pár metrů dál v sedle Pod Beskydom uviděli celkem zachovalej seník, bylo během chvilky rozhodnuto… noha bolela jak čert a lepší spát Pod Beskydom, než pak někde pod smrčkom :o)  Pěkně jsme si seníček vymazlili, něco pojedli, popili, postavili Duppiho na stráž a zakuklili se. Zřejmě bylo něco špatně, páč mi byla v noci celkem kosa a já se moc dobře nevyspal! Asi sem si měl vzít zimní spacák, i když už bylo jaro :o))
Ráno jsme se tím pádem vykuklili už v 5:10, uvařili čaj, pojedli a chystali se dorazit ten zbytek k celnici. Otestoval sem svoji pajdrnožku, jestli bolí, ale po různých veletočích ani náznak bolesti. Snažil sem se teda nasoukat do těch skeletů, který z mejch bot udělal děd Mrazík a když sem tam tu levou nožku vimplantoval, zase mi nohou projela ta šílená bolest. Provedl sem omaky a ošahy, z uší se mi kouřilo, jak sem přemejšlel, raději sem si na to eště vzal kalkulačku, abych se ubezpečil a po pár sekundách mi to bylo jasný, v čem spočívá trabl mý šlachy! Vono totiž u tý mý stoletý Scarpy s tím seklo vnitřní polstrování, vrátilo švy a šlo do důchodu. Tím pádem odhalilo výrobní tajemství a já tak nahmatal vyhřeznutej šev tlustej jak černobylská žížala, kterej stimuloval mou achilovku a přiváděl ji k extázi a mě k šílenství :o)  No, s tím teď nic moc neudělám, aspoň vím, co se děje, a tak jsme šli dál a já se jen snažil našlapovat pod přijatelným úhlem, kdy to tak moc netlačilo! Ovšem terén je nerovnej, a tak se často stalo, že mi celou nohou projela slastná bolest, až se mi hlava zamotala! Znáte to né hoši?! Ne? No taková, jak když dostáváte bičíkem! Furt ne?! Hmmm…! No nic… nechal sem se unést :o)) Tak sem si to prostě náramně užíval až na celnici, kde sme zase marně hledali nějakou restauračku či co. No byla tam, ale tak o 250m níž a otvírali až v 9hod… bylo něco před osmou :o(  Aspoň, že tam tekla voda, tak jsme navařili čaj, pojedli a v 8:30 se začli drápat na Pilsko! Nekonečný, prudký, noha v ohni, psychika na dně! Nemoh sem ale kousnout, že mi to bude natírat nějakej pejskař, tak sem přepnul do módu morfium, přestal ty piraně v botě vnímat, dohnal Toma s Duppim a společně jsme za 2:10hod udolali Pilsko (1.557 m). Na vrcholu křížů jak v kostele a mramorovej obětní oltář, kterej dobře posloužil jako bar :o)  Výhled na komplet Tatry excelentní, v neskutečný dálce se bělela Babí hora a na nápojovým lístku byla slivka s čajem! Dál po hranici už jsme nepokračovali, ale sešli po zelený na Skalisko a dál po modrý až k cestě do Polhory. To už bylo hóódně o vůli!! Dobelhali jsme se ke kolibě Polana, odkud to bylo k autu cca 5km. Tom stopl dva Poláky v teréňáku a za chvíli byl zpátky s naším autem! Zpáteční cestu jsme zkusili přes naši ranní celnici, Bielsko-Bialou a po dálnici domů… rychlejší, lepší, prospal sem se :o))  Pejsek je myslím dostatečně vyvenčenej a já jdu namazat kolínka a shánět ňáký polstrování, který bude ochotný v tom smradu ještě nějakou dobu sloužit :o) A Babí hora?  Prostě nová kultovka!!!

Radko, TomTom a Duppi     (21.3.-22.3. 2011)

, ,


22 x to už někdo okomentoval

  1. avatar lalumbulalula napsal:

    Koki,tak kdy si na nás uděláš čas?Týden Tvého příjezdu odjíždíme na Jížní Moravu,tak ať popř.posuneme odjezd:-)Chceme Vás vidět!!!

  2. avatar Tichac napsal:

    Já vám říkal, že když vypadne bulva, visí pěkně na šlašce… :o))
    http://www.navratdoreality.cz/index.php?p=view&id=9392

  3. avatar Tichac napsal:

    Nezapomeňte si do Maroka přibalit boby, ať to můžete na Sahaře pěkně rozjet :o)

  4. avatar Chrenko napsal:

    no on se nekdo uz mel a zas se mit bude tak neboj…

  5. avatar Tichac napsal:

    To se někdo mááá… :o)))

  6. avatar Chrenko napsal:

    hurraya! to bude legrace :-D

  7. avatar tomtom napsal:

    Dokonano, letenky do Maroka jsou zaplaceny (1673,-Kc/person). Odlet 28/2, prilet 9/3.Vzali jsme jedno zavazadlo na tyce od stanu a jine bebechy, ktere by nam nevzali do letadla. Vsimli jste si, ze v pristim roce ma unor 29 dnu?

  8. avatar Tichac napsal:

    Happy B*day Tacuki… již brzy ve Vašich kinech :o))

  9. avatar Tichac napsal:

    Robbíku, ty svoloči inženýrská… včerejší večerní vyjížďka byla excelentní, díky! Ještě jednou gratuluju, užij si promočení a přeju parádní vstup do druhé etapy života… happy b*day!!! Pink-punk-poxk!!!

  10. avatar Tichac napsal:

    TTom: No jo, já vím… svoboda skončila, zas musím makat, ať je co do huby :o)
    …a volnej čtvrtek v nedohlednu :o(

  11. avatar tomtom napsal:

    Rado, nejak dlouho jsi nebyl na fotbale… Mas tam nejake acka. To bude drahe..

  12. avatar Tichac napsal:

    TomTom: :o)) Kdykoliv, kámo… jen vyměním boty!!!

  13. avatar tomtom napsal:

    „Nemoh sem ale kousnout, že mi to bude natírat nějakej pejskař,…“ ja ti dam pejskar a jeste k tomu nejakej. Trosku jsi nas hecnul s Duppem … a uz se tesime na dalsi vystup a doufam, ze uz tentokrat bez vymluv.

  14. avatar Tichac napsal:

    TomS: Fůůůj, už to vyper… cítím to až tady :o))

  15. avatar TomS napsal:

    Heeeej, priznejte se kdo mi chtel nasadit lysohlavky do ponozek…

  16. avatar chrenko napsal:

    no jo, jen ja jel asi zas jen na pul plynu :-D he he.
    2pit: hodne vitaminu a znovu hura do sedla

  17. avatar Pit napsal:

    Kurec a ja z toho asi onemocnel :o))) , ale za ty modriny to stalo!!!

  18. avatar Tichac napsal:

    Babka byla tehdá parádní, ovšem víkendový Rychleby naprosto luxusní!!!
    Bohužel sem měl asi poruchu na přepínači módů, takže sem si zas užil neskutečný žhavení v nohách zvané ‚budík‘ :o)))

  19. avatar Chrenko napsal:

    2pit: to vis radek mi volal celou noc, zapnitozapnitozapnito, to se nedalo vydrzet, btw stacilo se prihlasit :-D a mohli jste psat i tak

  20. avatar Tichac napsal:

    No konečně to funguje… :o)
    Ty vysmátá lebko, by ses měl na víkend taky naučit přepínat na morfium, ať v pondělí nebrečíš :o)))

  21. avatar Pit napsal:

    Hurraaaa komentare spravne.. chvala tobe Chrenko :o)
    Tichaci ty tvoje slohove prace to je masakr „prepnul do modu morfium :o)))))“

  22. avatar Chrenko napsal:

    fesacky babovky to pilsko a baba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.