Hory

Monte Sibilla 2012

1. 10. 2012  

Jednou doma zas Lucka vzpomíná na návštěvu Říma z mládí, tak jí navrhnu zopakovat si jí a přidat nějaký kopec. Ani nemusím moc přesvědčovat, a tak kouknu na letenky.  Zpáteční lístek pro tři z Brna za 4.152,- Kč se zavazadlem. Je rozhodnuto!!!

Za měsíc,  jednoho dne večer přiletíme do Fiumicinu, kde přespíme. Druhý den uděláme pár skvělých fotek u letiště, sednem na předražený vlak (28 E, 2x dospělý, dítě zdarma) a jsme v Římě. Příště autobusem (12E, 2x dospělý, dítě zdarma), ten vychází o hodně levněji. Zde projdem okolo Colossea do Vatikánu a do večera se flákáme po městě. V noci vlakem přejedem do Spoleto, kde přespíme. Ráno autobusem do krásného starobylého města Norcie a konečně jdeme na trek, směr pohoří Monte Sibilla. Přes sedlo Forca d‘ Ancarano, po 181 až do sedla F’di Patino, kde pro dnešek končíme. Je zde voda, umyjem se, uděláme oheň a pojíme.
Vstávám před šestou, udělám ohýnek na ranní polívku a kávu. Kouknem do mapy a vyrážíme do sedla Fca di Sinda (1.794 m). Traverzujeme na M. delle Rose (1.861 m), pokračujem kolem M. Lieto (1.944 m) do sedla Forca di Gualdo (1.496 m).  Zde mezi autama běhá liščí celebrita. Je tu také voda, kterou využijeme k osvěžení. Pokračujem po asfaltce do Rifuge Albergo La Baita (1.651 m), kde si dáváme kávu. Před námi je další cíl… M. Porche (2.233 m). Dáváme v tom horku siestu a v 16 hod vyrážíme. V sedle v 2.000 m necháváme batohy a polehku se vyšvihnem na M. Porche a dáváme se překrásnou ostrou hřebenovkou směrem na Mt. Sibilla (2.175 m). Lucka s Matějem v půlce otáčejí a jdou zpět. Dojdu k Sibille a zpátky to už drtím silou vůle! Naštěstí vydržela a v sedle pod M. Porche za tmy rozděláváme stan a usínáme. Matěj po celý den úžasný. V noci ze spaní vykřikuje kouzelné hlášky… např.:  „Ještě 50 m a 20 cm a dál už ne!!“,  „Do kopce ne, dolů jo!!“…!
Ráno za sluníčka vstáváme a pokračujem na Mont Bove Jud (2.169 m). Krajina je fotogenická. Chtěl bych tu být v zimě se snowboardem. Z hřebene za Mont Bove Jud vidíme v dáli Rif. del Fargno (1.800 m), kde si objednáváme polentu a tradiční místní jídlo. Nacpem se tak, že nám jídlo leze i z uší a musíme to nechat siestově strávit :o)  Později odpoledne zavírají refuge a my se vydáváme směr Refuge Citta di Amandola. Cestou procházíme kolem luk plných pivoněk. Na kopci nad refugi rozděláváme stan.
Ráno dojdem k cílené včerejší refugi a sestupujem dál dolů. A potom stopem a autobusem až do Civitanova Marche, kde to drtíme na pláži. Následující den v noci přejíždíme zpět do Říma a letadlem domů…!

Pár odkazů:

http://www.sibillini.net/en/index.html

http://flickrhivemind.net/Tags/montisibillini/Interesting

http://www.parks.it/parco.nazionale.monti.sibillini/map_fullscreen.php

http://www.treking.cz/treky/apeniny.htm

TomTom, Lucka, Matěj     (14.5.-20.5. 2012)

,


7 x to už někdo okomentoval

  1. avatar Tichac napsal:

    TTom: Jojo, známe, známe… ale Ostrava mě teď zajímá ze všeho nejmíň :o)))

  2. avatar Kat napsal:

    hezkyyyy,
    teda, ten maly si pekne dava, to je super, kdyz trajdani bavi i decka!

  3. avatar adek napsal:

    Ta žába má snad v hlavě na*ráno. Jíst třešně a zapíjet je mlékem. BUM

  4. avatar chrenko napsal:

    super! matej je kandidat!

  5. avatar Tichac napsal:

    Parádní vejlet s liliputama, Tome :o))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.