Hory

Maršrut na Hoverlu 2012

24. 12. 2012  

Protože nám s Adkem krachly podzimní letenky do Finska, na návrh lowcost výletu na neDálný Východ nebylo třeba dlouho váhat. Rozhodování sice trošku prodloužil ztracený pas, ale vůně ovčích lejn, levných cigaret a živé vod(k)y vanoucí z východu zvítězila na plné čáře! Tak tedy Ukrajina!

Odjíždíme v pátek před půlnocí a po posledním českém chcaní překračujeme hladce slovenské hranice, nevědomi si toho, co nás čeká na těch ukrajinských. Uvítá nás tam dlouhá kolona, která se hýbe asi jako turista nalezený po zimě v Tatrách. Nevytuhnou nám tu nejen nohy, ale i náš řidič a jeden netrpělivý motorista nás hbitou myškou objíždí. Po dlouhých hodinách konečně přejíždíme dělicí čáru. Radost trochu zkazí navrácení ukrajinským oficírem na druhém checkpointu zpět na hranici kvůli chybějícímu razítku, načež se nám pokouší napařit první pokutu za údajné nezastavení na STOPce. Adkův argument, že nemáme hotovost, ale jen VISA kartu zafunguje a první výmol o velikosti vybuchlé sopky nás vítá na Ukrajině.  Stejný argument nám pomůže ještě jednou, kdy nás lačně stopnou místní fízlové a snaží se nám dát pokutu za zastavení na místě, které nám sami ukázali!!! Rozrušeni férovostí místních orgánů následně špatně odbočíme a při hledání správné cesty samozřejmě přejedeme přímo před jejich zraky kouskem kola plnou čáru. Tady už ani VISA nepomůže, a tak musíme do bankomatu vybrat cash, ať můžem hrdě přispět na nový policejní žigulík. Z 5.000,- se nakonec pohyblivý pokutový tarif díky Adkovým vyjednávacím schopnostem smrskne na 700,- Kč a my v dobré náladě dojíždíme do vesničky Jasinja.

Odtud je nástup na hřeben bájo, jen jediná mapka co máme je BEZ měřítka, takže místo původního „Jasný, na Hoverlu dojdem za 4 hodinky!“ je to „K**** drát, asi to bude trošku dál…“ :)  Po hodině nás ale stihne tma, takže filosofická debata o měřítku podpořená stakanem pálenky může začít. A ráno už tradá nahoru. Cestou seberem pár magických hříbků a s příslibem barevně rumového večera nacházíme luxusní turistický srub kousek pod nejvyšším ukrajinským kopečkem – Hoverlou. Další den se už vítáme na vrcholu s kolemjdoucím ukrajinským párem a jejich šampaňským, ou jé, miluju bublinky! Pak už se ale doteď příjemné počasí lehce zvrtne. Na hřebenu vyfasujem pěkně vypečenou vichřici. Fičí tak, že vypadáme jako banda zombíků na vycházce. Samozřejmě nás to provází až do setmění. Kdo by si myslel, že se pak po celé prochcané noci budíme do krásného rána, je na omylu. Ráno je mínus jak sviň, nacucané stany místo skládání lámeme a stoupáme na Pop Ivana. Tady se na nás z ranního oparu vyloupne strašidelný kolos – dlouho opuštěná stará chata a bývalá observatoř. Po důkladném průzkumu baráku i lahve poslední meruňkovice vyrážíme a za chvíli scházíme z hřebenu dolů, jen trošku blbou odbočkou :)  Bloudíme panenským pralesíkem a číháme na medvědy, abychom to nakonec indiánským stylem zalomili přímo dolekop.com! Osud nám přeje, a tak po objevené polňačce doklopýtáme šťastní a smradlaví jak noha do první pidi vesničky, kde je nám na otázku „Kde je hospoda?“ domorodou rukou ukázáno prosté stavení s armádní zásobou vodky. Dokonce nás i zdarma ubytují a po večeři se k naší zapáchající společnosti přidá obyvatel usedlosti s obligátním jménem Ivan, se kterým se po první lahvi vodky dá mluvit bez problémů i česky. Ráno se s neméně obligátní kocovinou došouráme na bus směr auto a loučíme se s Ukrajinou pěkně punkově… po deseti ujetých kilometrech nám totiž upadne výfuk :)  800 km traktor style!!!     *Maty*

Radko, Adek, Maty, TomTom       (3.11.-7.11. 2012)

,


46 x to už někdo okomentoval

  1. avatar Lalumbulalula napsal:

    Koukám,že to na Deadpoxku žije :D :D

  2. avatar Tichac napsal:

    Koki si bůh!!! Neboj, echo dáme as soon as possible :o)

  3. avatar koki napsal:

    jak to tady sleduju,tak budu muset na pristi rok te slamy nahrabat vic,neni problem,hlavne dejte vedet s predstihem.A ryzi s sebou,at nas pak nepomlouvate,ze jsme vam nedali ani najist :-))

  4. avatar Chrenko napsal:

    vy tady tedy raaadite!

  5. avatar pucci napsal:

    Rob: Aké nápadité..s údivom kukám,čo mi pekné píšeš…ale VÁŽ svoje slová!!! hmm,kontaktu sa ti zachcelo? Napíš na ambasadu Ukrajiny! :D

    Tichac: to treba vypáliť slivovičkou, skoré uzdravenie želám a někdy něco :)

  6. avatar Rob Roy Lazy napsal:

    Ticháč: vtipkuji. Chápeš, že vtipkuji, ne? Jaks to myslel? Ty ses zamiloval, že, tak to chápu. Tak ty si zamilovaný… No jo, no. Tak to je jasné. Tak se nestyď vole, dyť to je krásné přece. Zamilovaný Ticháč. To mě poser. A jak se to stalo? Rozveď to, to nás zajímá…

  7. avatar Tichac napsal:

    Rob: Zamysli se nad sebou, inženýre!!!

  8. avatar Rob Roy Lazy napsal:

    Pussy: chtěl jsem telefon (vyzerá to ako vybrátor, tiež to má gombíky a navyše reproduktór), číslo pošli na robby1@centrum.cz Vše ti vysvětlím naostro. Těší mě, že máš volný víkend!!! Plán mít nemusíš, ten mám já. Hlavně, že máš chuť!!!

  9. avatar Tichac napsal:

    Rob: Se z tebe fakt pochčííím :o)))
    Pucci: Nonó, jaká provokačka… to už je domluvený natuty, nevzpomínáš :o)))
    Já momentálně bojuju doma s virózou, bohužel dovča plánovaná na příští tejden tak padla… no snad se dám brzo dokupy a eště něco pojezdíme… teď sem fakt mimo provoz :o( Ale chuť by bola… to je jasný!!!

  10. avatar pucci napsal:

    Tichac: jááj,taká provokácia jak s Japan tak so Smrkom? :D Singltracky su tam výborné..to už aby som začala trénovať :D A s tou zimou máš recht! Akurát voľný víkend,ešte žiadny plán, ale chuť by bola :)

  11. avatar Rob Roy Lazy napsal:

    Čo je to tady za novů pussy a prečo hovorí po ukrainsky? Chcol bysom sa s Ťebů, zoznámiť. Mám takže chuťe, ale nie cestovaťelské. To ti vysvetlím bližšie nieskór. Chcoľ by som to s Ťobou probrať skvór než na singletracku, rozumieš? Chcoľ bysom ťa mať rýchlo. Som smedný a niežný. Napiš telefónné číslo kobra, ja?

  12. avatar Tichac napsal:

    Ach jo… ten línej Rob je furt jak malej… :o))

    Pucci: Parádní koment… ten cíl si trefila přesně!!! Jak píše Robby, tak Japan asi příští rok… šak to proberiem začiatkom mája na Singli pod Smrkom, hej :o))
    Zima doufám eště neskončila, i když ideální to není… plánuješ něco?!?

  13. avatar pucci napsal:

    Tichac: Ďakujem…nech žije deadpoxk!!! Vaše cestovateľské chute a akčnosť s jasným cieľom „preč z Ostravy“, perfektné ;)
    Hmm…hold Ukrajinu a Japan už tento rok nestihnem…zato bike sa už v kúte trasie…cestovateľské myšlienky burcujú v hlave,len nechcem sa rozlúčiť ešte so zimou:D

  14. avatar Rob Roy Lazy napsal:

    Ahoj Koki, vše nejlepší k narozeninám!!! Hlavně zdraví a pohodu!!! Chtěl jsem jet letos do Japonska, ale problem je s Tichujem. Furt chce něco plánovat a organizovat a není schopný se vymáčknout. Snad se přestane chovat jak kikiriki. Vypadá to spíš na příští rok, i když bych jel i letos. P.S. mám novou hardrockovou kapelu, jmenuje se Fucktors a budeme slavníííííííí…

  15. avatar Tichac napsal:

    Koki: No tak Robbík tě nechce zatěžovat úplně vším… zákulisní info si nechává pro sebe :o) Nějaká akce nám neklapla a jako náhrada se rýsovala vizita u Vás… bylo to ale tak nečekaně narychlo, že neklaplo ani to :o)
    Ale rádi bychom, rádi… neboj!!!
    Snad na tom nejste moc zle… kdyžtak napiš, pošlu něco na přilepšenou… třebas pytel rejže :o)))

  16. avatar koki napsal:

    Prave jsem se vratil z hradu…..pardon,z rachoty.Diky za prani.Jak se vsichni mate,co delate?
    Tichac:jak letos nevyslo?Robby rikal neco o roce pristim,nebo se pletu?
    No a kdyby nas chtel jeste nekdo videt zive tak musi prijed za nami,my jsme plonk :-))

  17. avatar chrenko napsal:

    heeeeeeeej vse nej, Kokisane!!!

  18. avatar Tichac napsal:

    Pucci: Vítám tě na „deadku“ :o))
    Ďakujem velmi pekně aj za chalanov… přecejen né všechny fotky sou moje!!
    Se nezdáš… Ukrajina, Japonsko, bajkovačky… kdy to chceš všechno stihnout?! Kdyžtak rád vypomůžu nebo se přidám :o) Zn.: Už sem se začínal bát :o)))

  19. avatar pucci napsal:

    ahoj,super fotoreport a máš fakt luxusné fotky. Ukrajina je pre mňa nová VÝZVA :) ..tiež tam plánujem cestu na hory, ale v zime :) zn. nezabudla som :D

  20. avatar Tichac napsal:

    Sakra, zase mě ta Lalu předběhla… příště si nařídím budíka :o))
    Škoda Koki, že to nevyšlo a nemůžem ti letos popřát osobně… ale neboj, do tý čtyřicítky to určitě stihnem!!
    Vše NEJ…!!! Mějte se, rodinko!!!

  21. avatar Lalumbulalula napsal:

    Koki,vše nééééj:)

  22. avatar Tichac napsal:

    Hmmm… když myslíš… nezapomeňte si deštníky :o))

  23. avatar chrenko napsal:

    heh my to rozprasime zitra!!!

  24. avatar Tichac napsal:

    Dneska luxusní prášička v Beskydech… v 19h doma a hnedle na půl hoďky rozkvedlat nohy na bajku, v chumelenici… paráda!!!
    ——-
    Facepoxk hadra :o))

  25. avatar Tichac napsal:

    Adku, vítej doma!!! Oslavíme to, co? Třebas FRidem… už ti beztak chyběl sníh :o)

  26. avatar chrenko napsal:

    prave jsem se vratil z hradu…
    diky za vase blahoreci

  27. avatar Tichac napsal:

    Tak eště jednou: Miki s Křenem na hrad!!!

  28. avatar koki napsal:

    vsechno nejlepsi Premdo.A prijedte se nekdy podivat.

  29. avatar Tichac napsal:

    Adek: Odesláno!! Přinejhorším stačí jen jméno a městská část… pošťačky už mě znaj :o))

  30. avatar adek napsal:

    Podarilo se mi ztratit tvoji adresu. Napis sms dik

  31. avatar Tichac napsal:

    Adek: FB asi vítr… ale ste draci… už se těším na after-party :o))

  32. avatar adek napsal:

    Posilam pusu ze sri lanky. Mrkni FB

  33. avatar chrenko napsal:

    by me zajimalo, o cem to tady jako celou dobu mluvis… :-D

  34. avatar Tichac napsal:

    Táák… eště jednou se vyspinkáte a už to konečně propukne…!!
    Sodoma, Gomora… :o))

  35. avatar Tichac napsal:

    Lalu: Aha, teď už to chápu… nebudu Vám kazit narozeninový překvapení… počkám si teda na svý padesátiny… už se těším… vydržím… :o)))

  36. avatar Lalumbulalula napsal:

    Ráďovi se zachtělo report z Morocca..Panečku,Ty jsi nějakej netrpělivej.Já neviděla ještě ani fotky a un by chtěl už report na Deadpoxku..:))Vždyť je to teprve rok!!!

  37. avatar Tichac napsal:

    Total Kanal Brutal se blíží, mládeži… sundejte pohory z půdy, oprašte spacáky a nakládejte delikatesy… 10.ročník je tady!!!

  38. avatar Tichac napsal:

    Pit: Však jo… eště 2x si dám oblíbenou snow-bajkovačku do/z rachoty a pak už zas vyvětrám prkýnko… tentokrát už doufám v prachu!!!

  39. avatar Pit napsal:

    Už sněží… A mezitím můžeš jezdit na kole :o)))

  40. avatar Tichac napsal:

    Chren: No jóó, já hlava děravá… bakule… že mě to netrklo dřív :o)
    Ale úplně nejvíc si přeju Váš velectěnej report z Morocca!! Že bych se teda po roce dočkal?! Sci-fi??

  41. avatar chrenko napsal:

    protoze si vsem pral vsechno fajn a zapomel si na bakule…

  42. avatar Tichac napsal:

    Proč nesněží?!? To si přeju nejvíc…

  43. avatar chrenko napsal:

    vsem to nej!!!

  44. avatar adek napsal:

    Jo a vse nej do noveho roku nas mily deadpoxicku

  45. avatar adek napsal:

    Na jare repete i s cluny

  46. avatar Tichac napsal:

    Takže takovej nevšední vánoční dárek od Poxku pro všechny naše čtenáře…
    díky Vám za přízeň… snad to vydrží i v následujícím roce!!!

    Pěkně si to sepsal, Maty! UA jako vždy luxusní… příště asi na člunech :o))

    Užívejte…!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.