Hory

Piz Bernina lazaret 2013

13. 11. 2013  

„Tak co v to září? Dáme zase nějakou bigvol lezbu? Co ten Badil?“, „No tož na toho Cassina bych se asi hecnul!“… „Tak jaká? Badil? Jedem?“, „Kámo změna plánu, mám naštíplé rameno, asi toho moc nevylezu“… Takže nakonec Piz Bernina, prej nějakej rest z „mládí“ nebo co… a tak jedem. Nejvýchodnější štyrka v najvýchodnějšom štýle!

16. září je dnem odjezdu. Svoby má křeče v břiše a sračku jak bič, Ticháč hurcá jak tuberák a teplotu raději neměří. Nezájem, jedem! Téhož dne na dálnici kousek za Salzburkem: „Ty co mám zrobit, aby to do toho kopce jelo? A vůbec, proč svítí ta červená kontrolka s vykřičníkem?“ Následuje žlutá kontrolka motoru, pokles nálady na nulu a nocleh v kufru na nejbližším parkáči. Ráno v 8 stavíme v prvním autobazaru. „Bitte, wo befindet sich ein billiger autoservis?“ „Porsche Kuffstein.“ „Danke…!“  Naštěstí přestaly svítit všechny kontrolky, výkon motoru je ale o čtvrtinu menší. Po menších rozpacích jedeme dál, směr St. Moritz, Pontresina.

V 16h už kličkujem mezi drožkama a důchodcema údolím Roseg, v 19h stavíme stan na krásné skalní polici kousek pod chatou Tschierva. Další den následuje cca 1200 výškových a krátký úvod do lezení s vepřem na zádech. Nocleh v předsunutém orlím hnízdě za neutichajícího větru v sedle Prievlusa.

Ráno v 8 si tak balíme stan, když kde se vzal tu se vzal, člověk se dvěma sekerama v rukou. Pěkně si to valí sólo tam, kde chcem valit záhy i my. A už na nás spouští lavinu řeči v jazyku cizího kmene. Po minutě předstíraného chápávého naslouchání se probírám a říkám mu: „A po slovensky náhodou neumíš?“. Týpek se zarazí a už o poznání pomaleji a s rozvahou říká: „No hej, pravda že viem…!“ A tak prohodíme pár bratrských slov s tím, že se ještě uvidíme, protože se z vrcholu bude vracet stejnou cestou. A taky že jo. Na konci Biancogratu v okamžiku, kdy se cosi po poledni plazíme jako 2 přízraky ve větru a každých 10 kroků funíme s hlavou zabořenou ve sněhu, shora běží týpek. Dal to sólo, má radost a jak by taky ne… vítr, teplota a čerstvý sníh z toho dělají docela extrémní počin! Prohodíme pár slov, i na představování dojde, prej že Martin z Vetroplachmagazinu, no na nic moc víc není bohužel čas a taky konkrétně třeba můj mozek vykazuje momentálně IQ houpacího koně, takže vyloženě zářím společenskou jiskrou. Připadám si na pokraji sil, obzvláště když si zkouším uvědomit, co všechno máme ještě před sebou a že prakticky nesmíme zastavit, protože čas nás tlačí a po pár hodinách to není jen čas :) …fakt nepříjemné… jeden by z toho i znervózněl. No, ale vše se v dobré obrací, protože asi kolem 18h vidíme pod sebou winterraum chaty Marco e Rosa. Následuje předposlední slanění, kdy nám trošku nevychází lano, a tak to máme i s napínavou vložkou pármetrového zlézaní zasněženou, hladkou a taky drolivou mrdkou. Ticháč ztrácí slaňovací kyblík a já poslední zbytky sil. No, ve 20h už si lebedíme v nádherném winterraumu. Vítr mezitím kulminuje ve svém maximu… otevřít ty dveře 30-i kilové děcko, tak letí do údolí s rukou urvanou v loktu. Je tu vůle to trochu oslavit, ale po prvním čaji ztrácíme simultánně vědomí.

Další den kouzelná procházka přes ledovec. Závěr dne se ale opět neobejde bez nějakých veselých komplikací, ale na to už si pomalu zvykáme, že…?! V 19h tedy bivakujeme, dojebaní jak neokovaní koně, u řeky pod ledovcem. Eat, sleep, explore! Ráno konečně pohoda, sušení věcí, opalovačka a kolem poledne vtékáme zpět do davu nejrůznějších individuí, kde nás z každé lavičky sledují pokradmu oči místních vystajlovaných lovících vdov. A je to tady… auto, normální boty a malá oslava u řeky spojená s koupelí. Takže tak… a příště… příště prej že nějaká sedmička nebo co!? No, já věřím, že 7 je šťastné číslo, takže budu optimista… ale i tak si myslím, že mezi čtyřkou a sedmičkou je ještě pár čísel, které by bylo škoda přeskakovat ;)  Což, Guru?!

Radko, Svoby       (17.9.-21.9. 2013)

 

, ,


16 x to už někdo okomentoval

  1. avatar Tichac napsal:

    Pit: No, to teda… eště sem se z toho pořádně neprobral… a za pár hodin zas tradá na dvoudenní Fatru, uff :o))

  2. avatar Pit napsal:

    Prima vycházka dneska!!! A věříme, že se vám bude taky tak sladce spinkat jako našemu Artovi :)))))

    Hoppici

  3. avatar Svoby napsal:

    utur: No tak nijak jsem si těch „náhod“ nebyl vědom, tož je to srandovní. Alpský styl se nám proměnil na styl chůze nalehko od chaty k chatě-takže spíš „expediční“ s nabouchanou peněženkou….Takže pro výpravy natěžko jsem zavedl pojem najvýchodnější štýl-s prázdnou peněženkou. Navíc na blízkém východě čtyřky nerostou a do lezení i na „menší“ východní skalnaté velikány se se mnou z docela pochopitelných důvodů nikdo nechce pustit. Tož co naděláš :D

  4. avatar utur napsal:

    Piz Bernina úplně mě to rozesmálo, vzhledem k neustálé nechuti Svobyho se vydat na cestu jakýmkoliv jiným směrem než na východ , mě asi nemohlo překvapit ,že když už do Alp tak samo že do těch nevýchodnějších a na :Nejvýchodnější štyrka v najvýchodnějšom štýle! :) No ale paráda jako vždy a ty trable už k vám taky nějak patří …že

  5. avatar Svoby napsal:

    Máš recht Johny, hned jak bude lézt po čtyrech tak dostane malé cepínky ať se može hákovat a dem na to! Na toto umět lézt po dvou nemusí :D Jinak opět magické fotáže, jak jinak. Díky!

  6. avatar Tichac napsal:

    Až za 20 let? Nuda… to už ani ledovce nebudou!!
    Navrhuju příští rok… taťka rád tahá ohromnej batoh :o))

  7. avatar Yari napsal:

    Vilma už se těší, až pojede s váma…za takových 20 let :) tak držte kondičku… :D

  8. avatar Tichac napsal:

    Lalu: Nepodceňuj se, spajdrmenko :o)
    Chren: Kua dík… měli bysme taky něco podniknout… together!!!
    Pit: Esli myslíš M.B., tak to mě už neláká… však ono se zas něco naskytne :o)
    Kuba: Cos čekal jinýho :o) Trénink na zimu jaksepatří… už aby to přišlo!!
    Adek: :o))) Tys to zabil!!
    Kat und Vern: Vy tež furt kajsik bicyclujete :o))
    Pucci: Dík!! VísBACH je pro holky :o)))

  9. avatar pucci napsal:

    Noo to teda! Congratulation chlapáci!!!:D ..to wiesbachhorn bola prechádzka rúžovou záhradou oproti tomuto exstrému :D ale NICE trip ;)

  10. avatar kat + vernski napsal:

    vy tez furt kajsik lozite :) super fotky , paradni vrcholky!

  11. avatar adek napsal:

    like

  12. avatar kuba napsal:

    paráda :))

  13. avatar Pit napsal:

    Líbí, líbí a díky… co příště, střecha Evropy :))

  14. avatar chrenko napsal:

    k…a dobry hosi!

  15. avatar Lalumbulalula napsal:

    Takováhle procházka by mě snad zabila, ale kluci to dají i se sračkou a kuckáním. No joooo no. Ale ty západy slunce…hmmmmmm

  16. avatar Tichac napsal:

    Piz Bernina – Pit berzdej má … tak tady máš od nás dárek… líbí?!?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.