Bike

Od Králička po Borůvku 2014

20. 11. 2014  

Nech žije bajk! Opäť 4 dni free, plány jasné, počasie zn. Ideal, tak teda hor sa do tých našich Rychlebských hor… tentokrát však zmapovať tie česko-poľské hranice s Králičkom, Smrkom a Borůvkami :)

* den před akcí *

Rýchlik na tretej koľaji! Nasledujúca zastávka Písečná! ..bludná rozcvička pod Bílymi kameny…a potom trefa, drtíme ranný flow s baťohami, na základni už dávame sťuka s Krakonošom, následuje len light túlačka po trailoch, konečne sme preskúmali hradisko, LOM-time lezem-lezeš-lezeme, drtíme Wiessnera, endurko, Veľryba, endurko, zjazd, weget na základni a tradá Marťas je tu! 4 x pifko, mapové okienko, nový rychlebský totem, duša lieta sem-tam, komorná seansa na šťastnú cestu…mesiac svieti…

* 1. den *

..poniektorí už buntošia, pípípípípíp…vstávať a cvičiť – vlak zo Žulovej volá! V Lipovej už preskakujeme na motorák a je tu Branná! Vystupovať! Osedlať kozlíky! Nasledujúca stanica: „Staré Město“! A keď sme sa cez polia, lúky, kopce prehupli, výhľady do údolia a hlavne majestátny hrebienok Králičáku nás okúzlili na prvý pohľad. V Starom meste sme obsadili verandu miestnej reštiky na námestí, zaplnili si žalúdky vyhláseným menü, čo sa nezjedlo, sa zbalilo do sáčku na horšie časy a hurrá do kopca? To bol nápad, uff…. Stříbrnice… Návrší… stále stúpame, slnko peče, cesta chytá šotolinový ráz, nekonečný, nudný a nezáživný mordor, ale zrazu prišiel ten zlom, mámo, táto.. tý panoramata!!! ..znovuzrodenie na posledné vrcholové 3km, cestou sme narazili na králický totem alias netradičná socha slona z r.1932 a o kúsok ďalej pod vrcholom v 1380m.n.m. nás doslova nakopla osviežujúca tepna rieky Moravy ..zrazu ani neviem ako, ja a meine liebe boys stojíme s kozlíkmi natešení na vrchole Králičáku (1424 m.n.m.)! Juchuu! A po tlačenke prichádza konečne tá pravá zábava, sedla dole a hurrá na ten singlik po zelenej… na striedačku v rezerwate przyrodym až do Przelecz Plosczyna (Kladské sedlo).. controlling v mapách a kdesi pri Chlupenkovci sa náhodným endurkom  napájame na parádnu červenu lajnu až k Medveděj boude… traverz na Palaš, trošku do kopca a záverečný uragán z kopca až do nášho Orlieho hniezda v Petríkove. Zaslúžené orosené, výborná večera o viacerých chodoch, placky, dezert, čokoláda.. no doslova obžerstvo.. a  potom sme sa únavou odgúľali do našej lóže a padli za vlasť!

* 2. den *

A je tu ráno, obloha nič moc, začína poprchávať.. a nejak sa nám nikam nechce… ale Orlík nám nachystal výdatné raňajky, opucovali sme kozlíky, pozdravili slnko a vyrážame podľa plánu. Pri stúpačke po modrej sa rozpršalo ako z krhly… krátky úkryt pod stromom… chvíľku nato sa už láme slnečný lúč a z diaľky číha ten náš Smrk-hraničník! Ešte kúsok k vrcholu, one together, nechýbal ani záznam bajkerskej stopy do pamätnej knihy a hurrá na tú paradnú lajnu! Dole kopcom – hore kopcom, takto pekne na striedačku, občas čosi pokropí… Klínový.. nezabudnuteľná horolezecká lohôdka cez Kovadlinu – na vrchole krátky slnečný piknik… a neskutočné lajny pokračujú, úžasné do Sedla Peklo… Břidličný… Góra Czartowiec… Prelecz Gieraltowska a je to tu! Už ustupujeme z hrebeňovky na Hraničky.. a aby sme stihli motorák, striháme to cez kaplnkovú alej smer Rychlebská zrúcanina – Reichenštejn, technická lajna cez Čertovú kazateľňu… a opäť uragán dole kopcom, kde zľahka pribrzďujeme v Javorníku, pri zámku Jánsky vrch a  u sámošky na stojáka, dávame ešte rýchlu svačinu. Bye Bye! 4 bajky tlačíme do preplneného motoráku, lebo voľajaké slavnosti v Javorníku mali… hurrá ta naša Žulová, až sme sa doradovali… ešte trošku sil do chutnej stúpačky na základňu, následoval relax, pohoda… až večer sme úspešnú misiu zakončili jedinečnou Birthday-veselkou… ale o tom až inokedy :D

* 3. den *

Šest týdnů nato se do Rychlebek vracíme, abychom dokončili přejezd hřebene Rychlebských hor…  a tak jednu červencovou sobotu dáváme snídani v osmi lidech u Základny, po které vyrážíme na zbytek hřebene… Žulová, Skorošice, Petrovice, Vojtovice, Hraničky a už to začíná… fajn bajking furt po hranici až na Borůvkovou horu, kde spočnem, rozhlídnem se a valíme luxusní lajnou směr Javorník, páč je třeba stihnout vlak!! Povedlo se tak tak… udivené výpravčí cpem na plošinu lokálky zkušeně osm bajků a cestou se tam eště dva vlezou, takže cajk! Při návratu ze Žulové se trháme a v pěti si eště zajedem k lomu svlažit trupíky… následuje skvělý endurko navazující na skoky… a o tom co bylo dál, se dozvíte až z letošního Rychlebskýho komiksu, kterej se tu někdy pozdějc snad objeví :o)

Radko, Pucci, Marťas, Krakonoš       (13.6.-14.6. 2014)

Radko, Pucci, Marťas, Krakonoš, Svoby, Jolanka, Janek, Hanz       (26.7. 2014)

,


5 x to už někdo okomentoval

  1. avatar Pucci napsal:

    …ako to tu už bolo spomenuté, vynikajúca bajk akcia – číslo 1!!! chutný králiček, smrk i čučoriedková hora :D ..neskutočné úžasné zákutia tohto kraja, tvrdá makačka a zaslúžená odmena, kopec srandy, adrenalinu, všetkého tak akurát, ale hlavne s Vami ;) díky moc všetkým účastníkom zájazdu ;) teším sa na ďalšie prieskumné výpravy!

  2. avatar marťas napsal:

    Myslím, že jsme jsme to dali nejlíp, jak jen to bylo možné a byla to opravdu akce roku Number One! Nádherný ježdění po horách, faktor zábavy převýšil faktor dřiny a nezbývá než vám všem poděkovat za skvělou partu! Jen ten Chujovník mě dostal psychicky i fyzicky do kolen, ale o to víc jsem si užil následující endurko a hlavně večer Holbu :)

  3. avatar Svoby napsal:

    Děcka je to tam fakt pěkné, obzvlášťe když ví člověk kam má jet. Díky moc za guideing ;)

  4. avatar Krakonoš napsal:

    Taková nádhera, že se to ani nedá popsat! Ale co bych popisoval, dyť jste to zažili taky! Ať žijou Rychlebky! Díky moc!!!

  5. avatar Tichac napsal:

    Po včerejší oslavě Adkových ’30‘ (gratulace) sem měl konečně trochu času dodělat tuhle fotáž z hřebenovky… a když Maťa před chvílí poslala parádní report (díky), nebylo na co čekat… máte to tu, přátelé :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.