Hory

Štekova tatranská premiéra 2017

14. 01. 2018  

Pojednání o tom, kterak sem onehdá potkal Šteka a pak si s ním jel jen tak zaskotačit do Tater, můžeš zkouknout v krumpáčích… hlavní je, že nezůstalo jen u týhle akce! Párkrát se totiž zmínil, že by si rád dal Gerlach… teda spíš Martínku… a tak když se nám naskytlo jedno společný úterý, hodil sem otazník a Štek přikývl… jednodenka jak víno!!

Jelikož sem to kdysi, před téměř šestnácti lety, s Buddym přehopskával jen tak v teplákách, matně sem věděl, jaký to asi bude! Pro jistotu něco pogůglím… z Polskýho hrebeňa na Gerlach prej dvě klíčový místa, co je lepší slanit, a tak přibaluju pár metrů špagátu pro sichr :o)  Stejně sme ho ale nakonec nepoužili, pokaždý to šlo nějak slézt!! Snažili sme se poctivě držet hřebene a za 4h 16min stojíme na vrcholu… s pauzama na focení, sváču a sraní celkem cajk, ne :o))

To ale samozřejmě nebyla ta  premiéra, která dala tomuhle reportu název… ta přichází až čtyři týdny nato, kdy se do Tater vydáváme zas… tentokrát už na dva dny a s dvouma polotučnýma špagátama!  Štek eště lezení v horách nezažil, stejně jako spaní v bivaku a podobný kratochvíle, a tak bylo třeba ho kapánek zasvětit… ostatně přál si to a přání se mají plnit :o)  První den dáme něco na oblíbených Ošarpancích, kdy ho beru na druhýho… až na slušnou maturitu s jeho ultralajt jistítko-slaňovátkem to dal celkem v poho!! Po noci v kamenným sarkofágu pro dva, popojdem pod Železnou bránu a koukáme na Tilleho hranu… tu si chtěl Štek osahat, aby věděl, jak vypadá prej nejtěžší úsek přechodu hlavního hřebene Tater… kdyby se ho třebas rozhod‘ někdy překlusat v rekordním čase :o)  Jak tam tak koukáme, honí se mlha, je zima a představa, že tam mám bojovat s nějakou sedmou… no moc sem se do toho nehrnul… a v tom přišla Štekova premiéra… navěšel na sebe cajky a vytáh‘ svou první délku v životě, respekt!! Ale asi to tak mělo bejt, páč na mě tak vyšla ta klíčová… sice sem ji kapánek ojebal, takže za šest, ale i tak to bylo výživný!!! Zvlášť když lezete hranu, pomalu vzlínáte k tušenýmu chytečku, a v tom vás začne stahovat lano… mrknete po očku na ‚jističe‘ a vidíte, jak se tam snaží přijít na to, jak to jeho heblo vlastně funguje a nějak tam obouruč povoluje pár cenťáků špagátu… mordyjé kopyto, to bylo o nervy :o))  Tak ale nakonec se nám to nějak povedlo a za pár hodin už se vyvalujem na ostrůvku Ľadového plesa a vaříme v igelitovým vařiči kosmickou večeři :o)  Suma sumárum vydařená akce a takhle napoprvý solidní výkon od holobrádka :o))

Radko, Štek       (18.7. 2017)

Radko, Štek       (14.8.-15.8. 2017)

 

, ,


5 x to už někdo okomentoval

  1. avatar Tichac napsal:

    Děláte mi radost, klucí… díky za ohlasy a těším se zas na spoustu fajn akcí někde v horách!!!

  2. avatar ŠteK napsal:

    Ahoj Ticháči, nová sezóna je tu…. a ta loňská byla super, vystihl jsi to moc hezky. Ať je ta letošní ještě lepší a máme více společných tripů!

  3. avatar Svoby napsal:

    Parádička kluci. Díky za report Johny.

  4. avatar Kony napsal:

    Paráda, drž se!
    M.

  5. avatar marťas napsal:

    zDAR tICHÁČU, DÍKY ZA PĚKNÝ REPORT. nA oŠARPANCÍCH JSEM KDYSI, aha, tak já ten caps-lock teda vypnu, lezl. Moc se mi to líbilo, v pískařských bačkůrkách jsem si tam chrochtal :) Lezeš docela těžký věci, to jsem o tobě netušil! Kdyby parťák neměl příště čas, nahážu do báglu nějaký ty frndy, skočíím do rychlíku a rád si nechám Tatry ukázat, byl jsem tam jen jednou. Snad bych ještě nějakou lehkou pětku vysápal…
    Kutám v lese nad chalupou, Boží mlýny, nová vracečka, přes 1,5km pěknýho bajkování. Už se těším, až vám to budu moct ukázat.
    Měj se, ať se daří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.